Senaste skoningen på Flippan

Nu är det två veckor sedan Flippan skoddes och jag har tänkt skriva om den skoningen ända sen dess men först inte lyckats fota hovarna och sen bara inte orkat skriva inlägget. Men nu så.

Flippans hovslagare har skott henne i några år nu och känner hennes hovar och skadehistorik väldigt väl, plus att han såklart är väldigt kompetent. Sedan Flippan började komma igång mer i träningen igen i början av året så har hon haft Propads i bak, de har jag tyvärr ingen bild på men får fixa det och visa vid ett annat tillfälle. Det som blev nytt för den här skoningen är att han la skon aningens längre bak. Hon har inga tå- eller sidokappor i fram utan helt utan där för att underlätta överrullningen lite. Och i och med att han la skon lite längre in så blir överrullningen ännu bättre. Utöver det så slog han i en specialsöm i de tvås sömhålen närmast tån. De har en extra kärna som ska ge aningens bättre grepp för hoven men utan att förlora glidmomentet när hoven slår ner i marken. Riktigt intressant sånt här tycker jag och jag ska skriva mer om utifall jag märkt nån skillnad på Flippan och så längre fram, nu är det lite tidigt att utvärdera det hela tycker jag. 🙂 Kul med en så engagerad hovslagare som hela tiden vill lära sig och utvecklas, han har skott med dessa sömmar på andra dressyrhästar som tävlar högre klasser också.

Här ser man tydlig att tån sticker ut framför skon, vilket alltså ska underlätta överrullningen och därmed bidra till bättre steg för dressyrhästarna men utan att påverka för mycket. 🙂

Man ser som en liten plupp i mitten av sömmarna som sitter i tårna, det är kärnan som jag skrev om ovan.

2 reaktioner till “Senaste skoningen på Flippan”

  1. Hej
    Först säga underbar blogg du har. Dock tycker jag din häst ser lite trångskodd ut. Och det är bättre att sätta på en avrundad sko istället för att ”minska tån” så den ”hänger utan för skona” för att få hästen att rulla över fortare. (https://www.teamalutorp.se/product/classic-roller).

    Jag är ingen hovslagare, men jag har en pappa som är det och har väldigt mycket erfarenhet ang skoning. Dessutom är dessa skorna väldigt bra, även för dressyrhästar, distanshästar, hästar huvudtaget som behöver rulla över snabbare.

    Bara ett tips <3

    http://www.ellyj.webblogg.se

Kommentera