Galopp i lätt sits

När Flippan är som hon var igår ( = SUPERPIGG/HET) då backar jag tillbaka bandet och rider henne som om hon vore en unghäst. Det får jag göra ganska ofta med henne på grund av henne humör. Så eftersom jag kände mig modig igår och inte fegade ur bara för att hon var tokladdad, så valde jag att lätta lite ur sadeln och våga rida på framåt i galoppen trots att jag kände hur nära hon var till bus lilla Flippan. Fördelen med att stå i lite lätt sits är ju att det inte blir riktigt samma kraft när hon skjuter rygg och framförallt om hon skulle bocka ordentligt (vilket hon tack och lov inte gjorde igår). Nackdelen är att jag tycker att Flippan släpper ryggen lite vilket förmodligen beror på att jag inte kommer om med skänkeln på samma vis som när jag sitter ner i sadeln. Jag märker också att hela min sits blir mer instabil när jag står i lätt sits på Flippan. På M (den stora grå jag rider ibland) kan jag stå i lätt sits och rulla på utan problem, men just för att Flippan släpper ryggen lite och mest bara springer ifrån mig då så känns det såklart inte lika bra att göra det på henne. Sen är hon så bred att sitta på också så man hamnar så mycket ”uppe på” hennes rygg. Men i alla fall så kunde jag från att lätta ur sadeln lite, driva på Flippan framåt och sedan fånga upp det genom att sätta mig lite tillbaka igen och få henne att lyssna. Vissa gånger gick det hur bra som helst, ibland funkade det inte alls utan hon bara körde på ändå och ibland lyssnade hon först men sen kunde hon inte hålla sig utan försökte dra iväg/studsa snart igen. Hon är en liten tokponny! Puuh!

Ni ska få se lite bilder så kanske ni också ser lite av det jag pratar om… Har lagt in någon bild där hon gapar så ni ser det också, lite läskigt att lägga ut såna bilder för man är alltid rädd att få taskiga kommentarer. Men jag är hittills väldigt förskonad från sånt faktiskt, så det är jag glad för. Men jag tycker också att det syns på bilderna att det inte är jag som drar i Flippans mun utan att det är hon själv som drar i mig. 😉 Förklarar lite under vissa bilder också.

Här är nog första galoppen för passet, då hon fortfarande var hanterbar i energinivå.

Ja på de flesta bilder i början ser hon ju ganska fin ut även om hon såklart är lite öppen i formen men man ser att hon har ryggen med sig och bjuder på framåt utan att bli spänd.

Sen blir hon lite för laddad och vill dra iväg. Ni ser ju att jag inte sitter och drar tillbaka handen på något sätt men jag vill inte heller släppa henne bara för att hon gapar. Det blir ju farligt om hon bara får köra sitt eget race så någon slags kontroll måste jag få ha…

När hon lyssnar och slappnar av är hon väldigt fin igen.

Sen lite samma sak i andra varvet, hon blir för laddad, släpper ryggen och känns som nån sån där liten B-ponny som studs-galopperar, haha.

Avslutar med en till bild där jag fått henne att komma igenom ryggen igen, här ser hon faktiskt riktigt fin ut tycker jag. Det är ju såklart ingen tävlingsform här men det gör mig inte så mycket bara hon bär sig och kommer upp med ryggen. Vi har ju trots allt precis nyligen börjat galoppera efter hennes senskada i transporten i september.

2 reaktioner till “Galopp i lätt sits”

Kommentera