Flippan,  Hästar

Helgens ridpass

Har såå många fina bilder från dagens ridpass att visa, bilderna blir så mycket bättre ute än i ridhuset så det är en stor fördel med att kunna rida ute, utöver att det också är superhärligt att rida utomhus särskilt i det underbara vårvädret.

Men först lite om de senaste passen. I fredags kväll red vi ett pass på utebanan, årets första för oss att rida ute faktiskt. Inte för att ridbanan inte gått att rida på då den varit ridbar större delen av vintern, utan för att jag helt enkelt inte vågat ta risken att Flippan skulle börja busa. Hon är alltid mycket piggare ute, och vi har ju inte heller ridit så många dagar/vecka senaste månaderna så hon har vilat flera dagar mellan varje ridpass = ännu mer energi när vi väl ridit, haha. Nämnde jag att hon är 25 år gammal? 🤣 Hur som, i fredags kväll red vi ute efter att det blivit mörkt dessutom, och för säkerhets skull fick husse vara med i början. Flippan verkade lugn innan, var ovanligt sansad att ta in från hagen och hade inte särskilt bråttom när vi gick till ridbanan. Men när jag väl hoppat upp i sadeln och började skritta, herregud alltså vad pigg hon blev! Hon höll sig till skritt i alla fall, nästan hela tiden, men taktade lite när vi bytte varv. Skrittade fram med husse gåendes bredvid så att han kunde ingripa om Flippan skulle få för sig att leka rodeoponny, men som tur var höll hon sig på mattan och han kunde gå därifrån efter en stund så vi fick klara oss själva. Eftersom hon var så pigg blev hon också aningens spänd så jag fokuserade på lösgjordhet och att få henne avspänd. Red ett ganska lätt och kort pass. Fattade galopp åt båda hållen men galopperade bara kanske 20-30 meter på stort böjt spår, annars jobbade vi bara i skritt och trav. Behöver ju inte utmana ödet för mycket. Hon lugnade ner sig när vi travat en liten stund och skötte sig jättefint hela passet, kom till bra arbete och vi avslutade med avspänd Flippan och en fin känsla.

I morse (söndag) red vi på utebanan igen! Hade bokat den så vi skulle få vara ensamma och husse var med som fotograf andra halvan av passet. Flippan var pigg även idag, men aningens lite lugnare än i fredags så det var skönt. Lite bättre utgångsläge då. Hon var lite för laddad till och från under passet men gjorde inga bus. Eller jao, när husse kom dit för att börja fota ville hon inte riktigt gå ifrån honom först, men det är en sån grej som i princip alltid händer när han är med inne på ridbanan. Det släppte på några sekunder i alla fall och sen var det inga problem. Vi red nog vårt hittills “hårdaste” pass sen vi satte igång efter mina operationer. Galopperade mer än vi gjort och det gick sååå bra, Flippan var jätteduktig! Vi jobbade som alltid en del med övergångar, tempoväxlingar och lösgjordheten som alltid är standarddelar av våra ridpass. La även in en del skänkelvikningar och öppna, gjorde övergångar i dessa och jag fokuserade mycket på inner skänkel till ytter tygel. I höger varv är det inga problem, men i vänster har jag fortfarande lite svårt att inte råka hålla för mycket i innertyglen, alltså vänster som är min svagaste sida i höfterna vilket gör att jag automatiskt gärna tar lite stöd där fast jag inte borde. Det är något jag ständigt jobbar med och det är bättre vissa pass än andra. Min kropp är inte riktigt konsekvent och min värk flyttar sig från dag till dag så det varierar också vad jag får jobba mest med under ridpassen när det kommer till min sits och inverkan. Idag gick det lite bättre och jag känner även att jag börjar bli lite starkare nu när jag rider oftare. Senaste veckorna har vi ridit fyra pass per vecka till skillnad från årets första månader då vi red ca 1-2 gånger/vecka. Ökar försiktigt med Flippan eftersom hon både har historia med problem i bakknän, samt hade fång förra året, är 25 år gammal som sagt och inte varit i full tävlingskondition sen innan vi flyttade ner hit sommaren 2018.

Jag mår så mycket bättre när jag rider mer. Dagarna må vara kämpiga att ta sig igenom, men den lilla stunden på hästryggen gör att jag mår väldigt mycket bättre både där och då men även efter jag ridit då känslan håller i sig och jag som sagt även märker att jag blir starkare när jag rider mer. Största fokuset för min träning efter operationerna av SI-lederna är just bålstabilitet så att rida dressyr och vara väldigt noga med sitsen är toppenträning för mig. Nu längtar jag bara ännu mer tills vi hittat en storhäst att köpa så att jag kan växla upp ridningen lite till! 😍

Hoppas ni haft en fin helg! Kram ♥

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: