#TBT Det tar tid att bygga muskler på en häst

Började kolla igenom lite gamla bilder på Flippan eftersom det är torsdag idag = ThrowBackThursday. 🙂 Så hittade jag några bilder på hur hon såg ut i kroppen våren 2013 och tappade hakan! Herregud vad mycket som hänt sen dess. Tyvärr har jag varit lite dålig på att ta just uppställningsbilder i samma vinkel med jämna mellanrum, och dessutom inte lagt de bilderna på något särskilt ställe så de är lite svåra att hitta. Men jag har lyckats leta fram 1-2 bilder från ungefär den här tiden på året (april-juni) från de senaste åren 2013-nu så jag tänkte visa er.

Första bilden är från 2013. Ungefär ett halvår efter jag köpte tillbaka henne sista gången, och bara veckor efter att vi börjat sätta igång efter hennes första skador (halt på alla fyra efter riktigt dålig hovslagare). Inte mycket till muskler här inte…

 

Nästa två bilder är från 2014, här ser man att hon börjat bygga lite muskler men det saknas fortfarande en hel del på hals och rumpa..

 

2015 började hon bli riktigt fin i kroppen, här ser man att hon musklat sig rejält och jag tycker på just bilden nedan att hon är väldigt fin i kroppen. Men egentligen var hon lite överviktig här, det var dock ett medvetet val då hon skulle betäckas.

 

Tyvärr blev det inget föl då Flippan har skador i livmodern som gjorde att det var svårt att få henne dräktig på första försöket och jag vågar inte chansa då risken skulle vara större för komplikationer. Så tråkigt, det hade verkligen varit roligt med ett litet föl efter Flippan. 😪 Under vintern 2015-2016 tror vi att hon hade en släng av skendräktighet för det var mycket som tydde på det. Bland annat breddade hon buken rejält så numer sticker den ut på sidorna även när hon inte är överviktig. Men på bilderna nedan är hon väldigt fint musklad även om hon är lite överviktig på den första.

Både bilden ovan och nedan är alltså från våren/sommaren 2016. Nedan har hon slimmat till sig lite grann och ser riktigt fin ut i kroppen tycker jag. Hon var ännu finare innan transportolyckan i september men jag har inte hittat någon bra uppställningsbild från den tiden tyvärr.

 

Sista bilden är tagen i förrgår. Även om jag sitter på så tycker jag man ser att hon är väldigt välmusklad och gin även nu, om är aningens överviktig igen. Det finns en förklaring till det även denna gång och jag måste ändå säga att jag hellre har henne aningens överviktig än som hon såg ut efter skadan i höstas då hon tappade SJUKT MYCKET på bara några dagar. Hon har varit för tunn hela vintern, man har sett revbenen ganska rejält men som tur är tappade hon inte så mycket muskler (förmodligen tack vare att hon stod på bakbenen så mycket, haha). Men när vi äntligen började få upp henne i hull igen hann det bli lite för mycket av det goda i kombination med för lite träning så ja, hon hann lägga på sig lite för mycket helt enkelt. Jag håller koll nu med måttbandet och hon har faktiskt gått ner lite sen vi var på vetchecken för drygt tre veckor sedan – då vägde hon ca 475 kg enligt vågen men jag vet inte hur säkert det var då den först visade 560 (!) kg 😂 och sen hoppade upp och ner hur mycket som helst…

 

Som ni ser så tar det tid att bygga muskler på en häst, det är inget som sker över en natt eller ens några månader. Det handlar om år av rätt träning. Ett tips för att få en hint om hästen tränas korrekt är att kolla på halsen precis framför manken, för när de bär sig korrekt i ridningen är det den muskeln som ska aktiveras. Har hästen en grop där tyder det på att de inte jobbar korrekt, men sen finns det såklart hästar som har mer eller mindre lätt att bygga muskler. Men halsen ska vara formad som ett V (eller kanske snarare ett U) med den spetsiga delen uppåt nacken och den breda basen nere vid bogen/manken. Ibland ser man hästar med en halsmuskel som är mycket mer framträdande uppe vid nacken än nertill och då kan man vara rätt säker på att den inte rids korrekt.

3 thoughts on “#TBT Det tar tid att bygga muskler på en häst

Kommentera