• Vardag

  En dålig vecka

  Jag har haft en svacka igen de senaste dagarna, och det har bara blivit värre och värre för varje dag. Kroppen arbetar verkligen emot mig och vill inte alls som jag. Sovit jättedåligt, visserligen ganska många timmar men med dålig kvalitet hjälper det ju tyvärr inte så mycket. Sen är jag så trött under dagarna att jag har svårt att fokusera på nånting. Kroppen orkar knappt sitta upprätt än mindre få nånting vettigt gjort, blä. Igår kväll lyckades jag i alla fall rida Flippan ett kort joggingpass i ridhuset. Hon var inte på sitt bästa humör så vi fick jobba med lösgjordheten i princip hela passet, på slutet var hon fin och började frusta och slappna av äntligen. Kan nog vara både att vi red lite tuffare i söndags och sen har hon vilat och bara fått några promenader, plus att det är brunsttider nu och hon visar inte sina brunster så mycket annars utan det brukar vara just i ridningen jag märker av det.

  Bjuder på ett gäng bilder från söndagens pass då hon var superfin så länge så hörs vi igen när jag är lite piggare!

 • Flippan,  Hästar

  Helgens ridpass

  Har såå många fina bilder från dagens ridpass att visa, bilderna blir så mycket bättre ute än i ridhuset så det är en stor fördel med att kunna rida ute, utöver att det också är superhärligt att rida utomhus särskilt i det underbara vårvädret.

  Men först lite om de senaste passen. I fredags kväll red vi ett pass på utebanan, årets första för oss att rida ute faktiskt. Inte för att ridbanan inte gått att rida på då den varit ridbar större delen av vintern, utan för att jag helt enkelt inte vågat ta risken att Flippan skulle börja busa. Hon är alltid mycket piggare ute, och vi har ju inte heller ridit så många dagar/vecka senaste månaderna så hon har vilat flera dagar mellan varje ridpass = ännu mer energi när vi väl ridit, haha. Nämnde jag att hon är 25 år gammal? 🤣 Hur som, i fredags kväll red vi ute efter att det blivit mörkt dessutom, och för säkerhets skull fick husse vara med i början. Flippan verkade lugn innan, var ovanligt sansad att ta in från hagen och hade inte särskilt bråttom när vi gick till ridbanan. Men när jag väl hoppat upp i sadeln och började skritta, herregud alltså vad pigg hon blev! Hon höll sig till skritt i alla fall, nästan hela tiden, men taktade lite när vi bytte varv. Skrittade fram med husse gåendes bredvid så att han kunde ingripa om Flippan skulle få för sig att leka rodeoponny, men som tur var höll hon sig på mattan och han kunde gå därifrån efter en stund så vi fick klara oss själva. Eftersom hon var så pigg blev hon också aningens spänd så jag fokuserade på lösgjordhet och att få henne avspänd. Red ett ganska lätt och kort pass. Fattade galopp åt båda hållen men galopperade bara kanske 20-30 meter på stort böjt spår, annars jobbade vi bara i skritt och trav. Behöver ju inte utmana ödet för mycket. Hon lugnade ner sig när vi travat en liten stund och skötte sig jättefint hela passet, kom till bra arbete och vi avslutade med avspänd Flippan och en fin känsla.

  I morse (söndag) red vi på utebanan igen! Hade bokat den så vi skulle få vara ensamma och husse var med som fotograf andra halvan av passet. Flippan var pigg även idag, men aningens lite lugnare än i fredags så det var skönt. Lite bättre utgångsläge då. Hon var lite för laddad till och från under passet men gjorde inga bus. Eller jao, när husse kom dit för att börja fota ville hon inte riktigt gå ifrån honom först, men det är en sån grej som i princip alltid händer när han är med inne på ridbanan. Det släppte på några sekunder i alla fall och sen var det inga problem. Vi red nog vårt hittills “hårdaste” pass sen vi satte igång efter mina operationer. Galopperade mer än vi gjort och det gick sååå bra, Flippan var jätteduktig! Vi jobbade som alltid en del med övergångar, tempoväxlingar och lösgjordheten som alltid är standarddelar av våra ridpass. La även in en del skänkelvikningar och öppna, gjorde övergångar i dessa och jag fokuserade mycket på inner skänkel till ytter tygel. I höger varv är det inga problem, men i vänster har jag fortfarande lite svårt att inte råka hålla för mycket i innertyglen, alltså vänster som är min svagaste sida i höfterna vilket gör att jag automatiskt gärna tar lite stöd där fast jag inte borde. Det är något jag ständigt jobbar med och det är bättre vissa pass än andra. Min kropp är inte riktigt konsekvent och min värk flyttar sig från dag till dag så det varierar också vad jag får jobba mest med under ridpassen när det kommer till min sits och inverkan. Idag gick det lite bättre och jag känner även att jag börjar bli lite starkare nu när jag rider oftare. Senaste veckorna har vi ridit fyra pass per vecka till skillnad från årets första månader då vi red ca 1-2 gånger/vecka. Ökar försiktigt med Flippan eftersom hon både har historia med problem i bakknän, samt hade fång förra året, är 25 år gammal som sagt och inte varit i full tävlingskondition sen innan vi flyttade ner hit sommaren 2018.

  Jag mår så mycket bättre när jag rider mer. Dagarna må vara kämpiga att ta sig igenom, men den lilla stunden på hästryggen gör att jag mår väldigt mycket bättre både där och då men även efter jag ridit då känslan håller i sig och jag som sagt även märker att jag blir starkare när jag rider mer. Största fokuset för min träning efter operationerna av SI-lederna är just bålstabilitet så att rida dressyr och vara väldigt noga med sitsen är toppenträning för mig. Nu längtar jag bara ännu mer tills vi hittat en storhäst att köpa så att jag kan växla upp ridningen lite till! 😍

  Hoppas ni haft en fin helg! Kram ♥

 • Hästar

  Vi ska köpa storhäst!

  Ja ni läste rätt, det är äntligen dags att köpa en till häst! Hade jag haft ekonomin för det hade jag haft en storhäst utöver Flippan för länge, länge sen. Men i och med att jag blev sjuk och inte kunnat jobba som vanligt på många år så har det varit svårt. Sen vi flyttade ner hit har det inte varit aktuellt heller på grund av mina operationer, den första gjordes ju bara drygt ett par månader efter att vi flyttat hit, den andra för snart ett år sedan och sen har jag som jag skrivit om tidigare haft en väldigt tuff vinter. Vi började prata om att köpa en till häst redan i höstas men det blev aldrig av att vi gjorde det även om jag kollat annonser till och från under hela vintern. Men nu är det dags, på riktigt! Min snälla pappa är med och hjälper till att göra det till verklighet då han förstår hur viktigt det är för mig. Svande (min man, ni får ursäkta att jag kallar honom det trots att det även är mitt efternamn numera, men jag är så van att kalla honom Svande och har dessutom en bror som också heter Fredrik så det blir bara förvirrande ändå) är också jättesugen på en till häst och även han vet ju såklart hur mycket det skulle betyda för mig och mitt mående, men jag hoppas såklart att han också kommer kunna rida lite på den nya hästen. Flippan har han suttit på några gånger men hon är ju ingen lugn & trygg häst direkt. Det skulle vara helt underbart om vi kunde rida ut tillsammans nån gång ibland.

  Ni kommer såklart få följa med på jakten efter vår nya häst och resan med den hästen vi kommer köpa. Har sparat annonser på några (läs ganska många, haha) hästar som verkar intressanta och jag ska även lägga ut sökes-annonser. Jag har lite svårt att våga vara glad rakt igenom då jag är så van att stöta på motgångar men det börjar ändå sjunka in och kännas verkligt nu när letandet börjat på riktigt. Det ska bli så kul!!

  Vad söker jag? Har inte några enorma krav och jag gillar ju väldigt många olika typer av hästar, men såklart finns några kriterier.

  Hästen jag söker

  • Storhäst av halvblodstyp/fullblod eller ev PRE/Lusitano/Frieser, minst 160 cm i mankhöjd men gärna ca 165-170 cm
  • Ca 4-10 år, men är flexibel med åldern då det viktigaste är att den är inriden och har utvecklingspotential, är dock inte intresserad av äldre häst så smärtgränsen går vid ca 12 år
  • Tre bra gångarter, gärna ”mjuk” att sitta på för mina höfters skull
  • Gärna åt det känsligare/energiska hållet men ingen problemhäst eller för vild
  • Ska finnas i Sverige då jag måste kunna provrida hästen, gärna inom 2-3 h bilresa från Varberg men är beredd att åka längre för rätt häst
  • Frisk & Sund
  • Maxpris ca 70 000 kr

  Lite om mig och vad jag kan erbjuda:

  Jag har jobbat i flera dressyrstall och ridit och tränat rörelser upp till svår klass, van att rida många typer av hästar. Min filosofi är att hästarna ska tycka det är kul att arbeta och jag lägger mycket stor vikt vid att hästarna arbetar korrekt med sin kropp och lär sig att hitta sin egen balans och bjudning. Hästen kommer att bo på gården jag själv bor på och driver tillsammans med min man som också han är hästintresserad och vi är båda mycket noga med hästarna. Här har vi både boxplatser i modernt & luftigt stall och två lösdrifter varav den ena har konceptet Paddock Paradise. Ridhus, ridbana, gräspaddock med hinder och bra uterittsmöjligheter finns också. Jag tycker det är viktigt med varierad träning, mycket utevistelse (då menar jag alltid minst 12 h men oftast längre), ett bra grovfoder osv. Använder mig av utbildad och godkänd hovslagare, mycket kompetent veterinär när det behövs och kommer att träna för dressyrtränare regelbundet med mål att komma ut på tävlingsbanorna när hästen är redo och vi ridit ihop oss. Jag är väldigt noggrann med hästarna och kan utlova ett mycket gott hem!

  Första kontakt via mail/Facebook

  Min mail: jennifersvande@gmail.com

  Vill se film på hästen i alla gångarter, helst riden och gärna bilder där man ser hästens exteriör och närbild på huvudet, innan jag åker och kollar/provrider hästen.

  Här är lite bilder på mig när jag rider, först en hopphäst som jag trimmade dressyr på ibland för några år sedan.

  Sen ett par äldre bilder på Flippan, den första från tävling där hon busade som vanligt 🤣 Nedanför kommer sen några bilder på Flippan från de senaste månaderna.

%d bloggare gillar detta: